Skip to main content

Sigurno ste nebrojeno puta uživali u ovoj osvežavajućoj salati. Kada konobar počne da nabraja mnogobrojne salate sa jelovnika, sigurno se često brzo odlučite za nju bez razmišljanja. Ali da li ste se ikada pitali, odakle taj naziv – šopska salata?

Odakle potiče naziv?

Gde je tačno šopska salata nastala, pravo je pitanje za diskusiju. Ono što je pouzdano jeste da je dobila naziv po Šopima, narodu koji je obitavao na području Šopluk, u blizini bugarskog glavnog grada Sofije. Jedni veruju da je zato šopska salata bugarsko jelo.

Ali tu nije kraj.

Iako još jedan argument da je ova salata bugarska glasi da sastojci svojim bojama liče na zastavu ove države, žitelji jugoistočne Srbije se ne bi složili. Okrenimo se sada istorijskim beleškama. Jovan Cvijić, naš poznati geograf i etnolog, zapisao je da je u područje Šopluka ulazila kako zapadna Bugarska, tako i jugoistočna Srbija (naime Dimitrovgrad i Bosilegrad), ali i istočna Severna Makedonija.

Bilo kako bilo, šopska salata je veoma popularna na trpezama širom Balkana, ali se može zapaziti u češkoj i čak u poljskoj kuhinji. Da je miljenica među hladnim salatama, potvrđeno je i 2014. godine kada je izglasana kao najpopularnije jelo u inicijativi Ukusi Evrope (A Taste of Europe).

Srpska ili šopska salata?

Možda u prvi mah i ne možete reći koja je razlika između ove dve salate, što i ne iznenađuje jer je razlika samo u jednom sastojku – siru. Naime, u šopsku salatu ide narendani masni beli sir, dok ga u srpskoj nema.

Recept za šopsku je krajnje jednostavan. Pored već pomenutog sira, ide paradajz, krastavac, sveža ili pečena paprika (u zavisnosti od geografskog područja) i luk. Sve lepo zasolite po ukusu, dodate peršun, a zatim prelijete uljem i sirćetom. I gotovo!

Neke domaćice stavljaju i ljuću papriku, ali to opet sve zavisi od ukusa, a recept se po nekim sitnicama razlikuje od mesta do mesta. Ali ono što je svuda isto je da ova salata sjajno ide uz sva mesa sa žara.

Roštilj i šopska salata

Šta je meso sa roštilja bez salate? Nezamislivo.

A gde možete uživati u svim ovim omamljujućim aromama? U Walteru, naravno.

Bilo da se odlučite za naše proslavljene ćevape, ili više volite pljeskavice, sudžukice, ražnjiće, pikantne uštipke, ili neki naš drugi specijalitet, ne zaboravite da naručite i porciju svoje omiljene salate. Bilo to šopska salata ili neka druga!

Čekamo vas širom Beograda, kao i u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Dobro nam došli!

Vaš Walter