Skip to main content

Da li ste već probali novi slatkiš koji je postao deo Walter jelovnika? Ako niste, sada znate šta da poručite nakon vašeg sledećeg ručka ili večere u nekom od naših Walter restorana – tres leches kolač!

Ova sočna i kremasta poslastica je odličan izbor kada poželite da se zasladite nečim laganim, naročito posle obilnog obroka. Tres Leches sjajno ide uz kafu ili čaj i može postati vaš novi omiljeni desert.

Kako se pravi tres leches?

Počnimo od samog imena. Tres leches na španskom znači tri mleka i jasno signalizira činjenicu da se ovaj kolač pravi od tri vrste mleka. U pitanju su kondenzovano mleko, mlečna slatka pavlaka i dehidrirano mleko. Dehidrirano mleko (eng. evaporated milk) je zapravo kondenzovano nezaslađeno mleko. Dakle, oba ova mleka su kremaste konzistencije.

Kada se vazdušasti kolač ispeče, prelije se kombinacijom ova tri mleka. Često se na vrh kolača dodaje i karamel, tačnije dulche de leche, južnoamerički „slatkiš od mleka”. Dulche de leche se pravi tako što se dugo kuvaju mleko i šećer zajedno.

Poreklo kolača

Iako se njegovo tačno poreklo ne zna, ovaj kolač najsličniji kohu je najverovatnije nastao negde na teritoriji Evrope tokom srednjeg veka. Evropa je već imala kulturu pravljenja kolača poput tri leća; tiramisu je italijanski kolač za čiju pripremu se koristi mleko, ali tu je i engleski trajfl (eng. trifle) koji se preliva šerijem.

tres leches kolač

Veruje se da je recept stigao do Meksika i da je tamo, uz određene izmene, postao veoma popularan. Patriša Kintana, ekspert za meksičku gastronomiju, smatra da su kolači potapani u mleko nastali u Sinaloi, državi u zapadnom Meksiku.

Ovaj kolač je danas popularan širom Centralne i Južne Amerike, na Karibima i Kanarskim ostrvima, ali i u Makedoniji, Turskoj, a u poslednje vreme i u našim krajevima.

Gde probati tres leches

Ako ste za nešto mlečno i karamelasto, tres leches vas čeka u Walter restoranima. Počastite svoja nepca ovom malom slatkom karamel fantazijom!