Skip to main content

Svi znamo za kajmak; taj kremast mlečni proizvod koji je negde na pola puta između sira i maslaca. Kajmak je kategorija i priča za sebe i nešto na šta smo mnogo ponosni kada je u pitanju balkanska kuhinja.

Kajmak ide uz svaku priliku: mrsnu slavu, nedeljni ručak, božićnu trpezu, doručak, ručak, večeru… A kako tek slasno ide uz ćevape i meso sa roštilja!

Ali odakle nam dolazi i kako se pravi?

Otkud nam dolazi kajmak

Kao što ste već mogli i da pretpostavite i ovaj delikates je izgleda najverovatnije turskog porekla. Ili su ga makar Turci doneli u naše krajeve. Inače, nešto što možda i niste znali: u Turskoj se on najčešće jede kao slatkiš! I to s medom ili uz druge turske deserte.

Reč kajmak je najverovatnije nastala od reči turskog porekla koja znači topiti. Ovaj delikates je inače prvi put spomenuo u pisanoj formi učenjak Mahmud al-Kašgari.

Danas je zastupljen širom balkanskih zemalja; Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora. Mada se rado jede i na Bliskom istoku, kao i u centralnoj Aziji, a njegove verzije su prisutne čak i u Indiji i Mongoliji.

Izvor: SerbiaIncoming.com

Kajmak je inače naziv novijeg porekla. Skorup je stari naziv i dan-danas ga koriste starije generacije kada pričaju o ovoj mlečnoj poslastici.

Kako se pravi

Najčešće se pravi od kravljeg mleka, mada se u različitim delovima sveta pravi od različitog mleka, negde čak i od mleka vodenog bivola.

Glavna razlika je između mladog i starog, s tim što je mladi kajmak blaže kiselog ukusa, dok stariji ima oštriji šmek.

Proces pravljenja uključuje pet koraka i svaki zahteva posvećenost. Evo i koji su to koraci:
– kuvanje mleka (uz konstantno mešanje kako ne bi zagorelo);

– razlivanje mleka (u plitke i široke posude kako bi se napravilo više kore);

– kajmačenje;

– skidanje kore;

– zrenje.

Mladi može odmah da se konzumira i najbolje je da se iskoristi u sledećih nedelju, dve. Stariji ima duže vreme zrenja i dug mu je rok trajanja, čak i do nekoliko meseci.

Gde probati specijalitete na kajmaku

Sigurno se pitate sada, a gde to da nađete specijalitete koji se odlično slažu a i služe uz kajmak?

Odgovor je, naravno – Walter!

Pored činjenice da uz svoju ukusnu porciju ćevapa možete da ga naručite dodatno kao prilog (ali i uz bilo koje jelo sa našeg jelovnika), imamo nekoliko specijaliteta gde je kajmak nezaobilazan sastojak.

Pljeskavica na kajmaku je sočni delikates kome kajmak daje jednu novu dimenziju ukusa. Pored ove oprobane klasike, tu su i pileće, kao i teleće krpice na kajmaku. A za prave gurmane, tu su naši novi pikantni uštipci na kajmaku! Ovaj prilog daje kontrast ljutini uštipaka i sjajno se slaže uz ovo jelo.

Posetite nas i odaberite savršen ručak ili večeru!

Vaš Walter