Skip to main content

Domaći slatkiši, sigurno ih se sećate. Sećate se i svojih baka koje su vezivale šarene kecelje i polazile put kuhinje da vam pripreme nešto slatko. A sećate se i divnih mirisa koji su dopirali iz te iste kuhinje, što je bio siguran znak da je slatkiš gotov i da čeka na vas! Ali ti mirisi iz detinjstva ne moraju ostati samo još jedna lepa uspomena koja budi nostalgiju na prohujala vremena.

Pročitajte u nastavku kako se prave ovi domaći slatkiši, kao i neke zanimljivosti o njima, a na kraju teksta saznajte i gde to danas možete da ih probate!

Baklava

Jedna od omiljenih poslastica sa ovih prostora je baklava. Došla je na Balkan posredstvom turske najezde, a njen današnji oblik je najverovatnije nastao u Topkapi palati u Istanbulu.

Za pravljenje baklave je potrebno posebno umeće i tehnika. Pravi se od tankih kora (može kupovnih, ali domaće su najbolje) i nadeva koji sadrži mlevene orahe, lešnike ili drugo koštunjavo voće.

Nakon pečenja, baklava se poliva sirupom od šerbeta, koji se pravi od vode i šećera, a može da se doda i med. Baklava se služi hladna i može se dodati još sirupa pred serviranje.

Tufahija

Tufahije su nam, takođe, doneli Turci, koji su preuzeli ovaj slatkiš od Persijanaca. Tufahije se prave od jabuka, koje se oljuštene i bez koštica kuvaju u zašećerenoj vodi. Fil se pravi od maslaca, slatke pavlake, šećera i mlevenih oraha kojim se pune skuvane jabuke. Tufahije se služe hladne i sa šlagom na vrhu.

Urmašice

Urmašice se pripremaju od belog brašna, jaja i putera. Pre pečenja se pritiskaju na rende kako bi se napravile njihove karakteristične šare. Nakon što su se ispekle, urmašice treba preliti sirupom od vode, šećera i limunovog soka. Nakon što se ohlade i dobro natope sirupom, možete ih poslužiti!

Domaći sutlijaš

Da li ste znali da skoro svaka zemlja na svetu ima neku svoju verziju sutlijaša? I svuda je osnova ista, tačnije pravi se od prokuvanog pirinča koji se onda kuva u mleku i šećeru. Kada se ohladi, sutlijaš se još pospe cimetom za potpun užitak.

Tulumbe

Tulumbe su slatkiši od prženog testa koje se kao i urmašice i baklave poliva slatkim sirupom. I ova poslastica je poreklom iz Otomanske imperije. Cilj je da spolja budu hrskave, dok su unutra mekane. Njihov karakterističan izgled se dobija zahvaljujući modli ili špricu za tulumbe.

Walter slatkiši

A da li ste znali da sve nabrojane poslastice možete probati u Walter restoranima? Zašto se ne biste zasladili nekim od ovih tradicionalnih deserta nakon pravog gurmanskog ručka? Još uz domaću kafu, uživanje je zagarantovano!

Pored baklava, tulumba, tufahija, urmašica i sutlijaša, na Walter jelovniku možete pronaći i domaće palačinke sa eurokremom i džemom od šljiva.

Posetite nas na nekoj od naših mnogobrojnih lokacija širom Beograda, a takođe Walter restorane možete pronaći i u Novom Sadu, kao i u Zrenjaninu.

Za kraj, tu je i Walter dostava. Poručite svoje omiljene slatkiše uz odlične Walter ćevape putem našeg sajta i stižemo na vašu adresu!

Dobro nam došli!