Skip to main content

„Jeo sam sve… Od supe, prezle, krezle, brizle, krmenadle, ćevapčiće, pljeskavice, ražnjiće, teletinu, govedinu, konjetinu, svinjetinu. Onda sam jeo kolače, torte, ćufte, buhtle, palačinke, i sve sam to uzimao kao predjelo”, izgovorio je ovu čuvenu repliku Miodrag Petrović Čkalja u seriji Kamiondžije.

A da li znate šta su zapravo brizle?

Delikates sa mnogo imena

Njih se najverovatnije pre sećaju starije generacije, kada su bile češća pojava po mesarama nego danas. Ponele su epitet retkog specijaliteta koji ne možete baš naći i probati bilo gde.

A šta su one tačno? Brizle su prsne tj. grudne žlezde domaćih životinja, a najčešće se jedu teleće ili jagnjeće. Latinski naziv za ove žlezde je timus (thymus). A ako vam njihov kulinarski naziv brizle (od nemačke reči briesel) ne zvuči poznato, možda ćete ih pre prepoznati po njihovom drugom imenu – krezle. Neki doduše smatraju da su krezle sitna creva, a izgleda da se tom logikom vodio i sam Čkalja, jer ih je spomenuo kao zasebna jela.

A kako ih u drugim zemljama nazivaju? U Hrvatskoj ih najčešće nazivaju latežina ili pršnjak. Kod Engleza se pomalo zbunjujuće zovu sweetbreads (i to spojeno, jer bi u suprotnom to bio slatki hleb), dok su u Francuskoj brizle posebno jelo koje maltene ima kultni status na tom podneblju. Kod njih se teleće brizle zovu ris de veau, a jagnjeće ris d’agneau.

Kako do ukusnih brizli

Ono što je specifično za brizle je to što su one veće i mekanije, a samim tim i ukusnije kod mlade teladi i jagnjadi. Kako oni rastu, tako se brizla smanjuje i polako postaje loj, a zatim i potpuno nejestiva. Kod nekih teladi, brizla može da dostigne i do 800 grama.

Oni koji nisu od ranije upoznati sa ovim gurmanskim specijalitetom, možda ne bi bili toliko radi da probaju ovo jelo, koje neki čak nazivaju najukusnijom iznutricom. Ali kremasta tekstura ovog gurmanluka vas svakako neće ostaviti ravnodušnim, i oni koji su imali prilike da se upoznaju sa osobenostima brizli vam mogu to i potvrditi.

Gde probati brizle

I dok se u Francuskoj mogu naći samo u ekskluzivnim restoranima, brizle su kod nas pristupačniji delikates. A kada su u pitanju mesta u Srbiji, gde možete po prvi put probati brizle ili ponovo otkriti taj zaboravljeni ukus, ona sva nose jedno ime – Walter.

Mesta tradicionalnih ukusa i pravog roštilja, Walter restorane možete pronaći na čak 12 lokacija širom Beograda, na 2 lokacije u Novom Sadu i na jednoj lokaciji u Zrenjaninu. Doneli smo prave sarajevske ćevape u ove krajeve, a zatim i proširili naš jelovnik sa mnogim drugim specijalitetima posebno vezivanim uz ove krajeve.

A tu su svoje mesto, naravno, našle i brizle.

Posetite najbliži Walter restoran ili poručite ovaj gurmanski specijalitet putem našeg veb-sajta.

Dobro došli u Walter!