Skip to main content

Čini nam se da su ćevapi ubedljive glavne zvezde našeg jelovnika. I to s dobrim razlogom. Osvojili su naše goste iz raznih krajeva sveta i nema ko ih ne voli.

A somuni?

Iako uvek dobijaju sporedne uloge, somuni su neodvojivi deo Walter ćevapa i zaslužni za to što im niko ne može odoleti. Iako su ćevapi nezamislivi bez somuna, nekako uvek ostanu po strani.

Odlučili smo da ispravimo tu malu nepravdu i da vam približimo ove hrskave, rupičaste i preukusne saputnike proslavljenih ćevapa. Zato im posvećujemo ovaj tekst kao nenametljivim herojima naših tanjira!

Istorija somuna

I dok se vekovima miris vrućih somuna širio avlijama, tajna ukusa je ostala ista: koliko je majstor pekar ispekao zanat. Sastojci su i dan-danas krajnje jednostavni. Brašno, voda, kvasac, so.

somun

Ali odakle somuni uopšte?

To nećemo nikad znati sa sigurnošću, ali naravno ima puno zanimljivih legendi koje se vezuju za njegov nastanak.

Jedna od najčešćih je da je sultan Fatih, poznatiji kao Mehmed II Osvajač, prilikom zauzimanja bosanske teritorije zatražio neku brzu užinu. Nešto što bi moglo brzo da se ispeče i još brže pojede. I rešenje je bio – somun.

Slična priča se vezuje i za mongolskog osvajača Timura Lenka. Ali svakako je priča u svojoj srži ista, somun je nastao zahvaljujući dovitljivosti njegovog tvorca.

Neki izvori tvrde da se somun pekao na istanbulskom dvoru pa da je zajedno sa Osmanlijama stigao i do Balkana.

Još jedna popularna legenda kaže da je pomoćnik iz svite Gazi Husrev-bega glavni „krivac”. Naime, Gazi Husrev-beg je bio turski namesnik bosanskog kraja i došao je u Sarajevo 1521. godine. Jednom prilikom je odlučio da se sazida narodna kuhinja za sve putnike namernike.

A šta se služilo tamo?

Ni manje, ni više, već somun. Jedan kuvar ili pomoćnik koji je bio zadužen za pripremu hrane je došao na ideju da osmisli jelo koje se brzo pravi. Gazi Husrev-begu se ovo dopalo i u čast ovog pekara koji se prezivao Somun nazvao je hleb po njemu.

Somun i lepinja: Ima li razlike?

Neki nazivaju somun lepinjom i lepinju somunom, ali ima li razlike?

Somun je veći od lepinje i vazdušastiji. Ono što somun čini jedinstvenim je i njegova karakteristična, „rešetkasta” šara. Njen nastanak je isto interesantan i veruje se da je simbolizovao ulaze sarajevskih kuća. Ali, avaj, ne zna se ko je prvi došao na ideju da na ovaj način ukrasi somune.

Negde se može naći informacija da pri pripremi lepinje ide više vode nego za pripremu somuna. Bilo kako bilo, nazivali ovaj hleb somunom, lepinjom, lepinom ili samunom kao starije generacije Sarajlija, njegov miris i ukus ostaju simbol balkanskih krajeva, a posebno u kombinaciji sa ćevapima.

Gde na ćevape u pola s lukom?

Ako vas put nanese u Beograd, Novi Sad ili Zrenjanin, i zaželite se ćevapa u pola somuna, gde da odete?

Pa, u Walter, naravno!

Mi vas ne ograničavamo samo na luk kao što kaže popularna krilatica, već možete odabrati po svojoj volji mnoge salate, kao i kajmak, ajvar, pomfrit, i još svašta nešto.

Pronađite najbliži Walter restoran ili naručite dostavu putem našeg sajta.

Dobro došli!